UPPLEVELSER OCH UTFLYKTER

Wingårds glashytta & trädgård
Besök Anders Wingårds vackra glashytta, med prunkande trädgård och butik med alla hans vackra glas. Har du tur kan du se när Anders blåser glas i den öppna hyttan. Välkänt är hans ”isbitsglas” med färdig isbit i och hans koboltblå glasklot att ha ute i trädgården.

Stenshuvud nationalpark
Promenera genom den lummiga bokskogen, klättra upp till toppen (fullt möjligt för hela familjen), och besök de tre utkiksplatserna. Stenshuvud är 97 m högt och bjuder på en storslagen utsikt. Avsluta med ett besök på Kaffestugan Annorlunda där barnen äter hur mycket bullar och kakor de vill för ett fast pris. Här finns också en strand.

Glimmingehus
Nordens bäst bevarade borg från medeltiden är spännande för riddartokiga barn. På Glimmingehus finns guidade turer för både barn och vuxna, och de bjuder också på rysliga berättarkvällar.

Ystad
Trevlig hamnstad, med pittoresk stadskärna. Där kan du också ta färjan till Bornholm, eller ta en guidad tur i med tema Kurt Wallander, från deckarna av Henning Mankell.

Tjörnedala konsthall
Östra Skånes Konstnärsgille är en förening för konstnärer som är bosatta i östra Skåne. På Tjörnedalagården drivs ett gemensamt galleri med utställningsverksamhet året runt. Under konstveckan på Österlen visas konstverk av varje konstnär som öppnar sin ateljé för allmänheten. Ligger i utkanten av Baskemölla – gå förbi kyrkogården och fortsätt förbi vandrarhemmet. På gården finns restaurang och café.

Ale stenar
Ale stenar är ett av Skånes mest populära turistmål. Betagande utsikt över havet. Ingen vet med säkerhet vad Ales stenar är. Vad man vet är att detta 67 meter långa forntida monument består av 59 stenar som väger upp till 2 ton vardera.

Golf
Närmaste golfbana ligger inte mer än ett fiskeläge bort, nämligen i Vik. Österlens Golfklubb har två 18-hålsbanor, en 6-hålsbana, två drivingranges och flera pitch- och puttinggreener.

Lilla Vik – parkbana vid havet med seasidekänsla.

Djupadal – öppen brittisk hedlandsbana med utsikt över Hanöbukten.

Ekobyn i Baskemölla
Promenera upp till Ekobyn i utkanten av Baske. Titta på alla varianter av ekologiska hus i området som startade 1995.

Tosselilla sommarland
Roligt särskilt för barnfamiljen. Tosselilla innehåller vattenland, tivolidel, gocart, en liten djurpark och en sjö med roddbåtar, paddelbåtar, kanoter mm. Öppet mellan 10 och 17, och det går lätt att stanna hela dagen. Ta med matsäck och grilla vid de uppställda grillplatserna.

Gå på marknad

Kiviks Marknad 15–16 juli 2019
Tomelilla Marknad 21 juli
Fler marknader

Loppmarknad i Gladsax
Karossgården i Gladsax blev utsedd till en av läsarnas favoritloppisar i Antikvärlden 2010. Stor loppisbod med fantastisk fin inredning.

Suckarnas gång
Lagom stor loppis i Simrishamn, varje lördag under sommaren. Perfekt mix av privatpersoner och proffs som säljer.